top of page

Wat is een geschikte lespiano?


Wanneer je start met pianolessen is het van belang om zelf een goede piano te hebben om te kunnen oefenen. Zo kan je op bijvoorbeeld een keyboard of een mindere piano nooit echt goed leren piano spelen. Maar wat is een geschikte piano? Onze partner op het gebied van piano’s (Oostendorp Muziek) geven je graag advies over de aanschaf van een piano. Lees in deze blog alvast wat tips:


Digitale piano of akoestische piano?

Twijfelt u nog of het een digitale of akoestische piano moet worden? Er zijn een aantal belangrijke verschillen, beide pianotypes hebben een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste verschil is de klank en het gevoel van de aanslag. Een digitale piano zal nooit een akoestische piano kunnen evenaren. Daarbij komt dat een akoestische piano met het juiste onderhoud duurzamer is en meer waardevast. Eén van de voordelen van een digitale piano is dat u het volume kunt aanpassen en met een hoofdtelefoon kunt spelen. Verder is er geen onderhoud nodig bij een digitale piano en hebben digitale piano’s meestal een kleiner prijskaartje. Benieuwd naar de verschillende piano’s? Lees hier meer over de akoestische piano.


Waar moet een digitale piano in ieder geval aan voldoen?

Digitale piano’s zijn al vanaf €300, - te koop, wat het een interessante optie maakt om op te beginnen met spelen. Wel zitten er grote verschillen tussen digitale piano’s, daarom stellen pianoleraren vaak een aantal eisen aan het klavier van een digitale piano:

1. Zo moet het klavier 88 toetsen hebben, dit zijn er namelijk net zoveel als op een echte piano.

2. De toetsen moeten gewogen zijn. (een lage toets moet u zwaarder indrukken dan een hoge toets)

3. De piano moet aanslaggevoelig zijn. Dit betekent dat als u een toets harder indrukt de klank ook harder wordt.


Wat is een silent piano?

Een redelijk nieuwe ontwikkeling in de pianowereld is de silent piano. Deze stille piano’s hebben naast het gewone mechaniek ook elektrische sensoren, software en een hoofdtelefoonuitgang. U kunt op silent piano’s een hendeltje omzetten zodat dat de hamers niet meer tegen de snaren aanslaan. De beweging van de aanslag wordt vervolgens geregistreerd en omgezet in een pianogeluid. Vervolgens kunt u een hoofdtelefoon aansluiten. Zo kunt u dus ook op een akoestische piano altijd spelen zonder dat uw omgeving meeluistert, zodat u bijvoorbeeld ook ‘s avonds laat nog kunt spelen. De Silent piano is dus eigenlijk het beste van beide werelden.

Comments


bottom of page